Klachtgebieden en behandeling
-
Angst
Mensen kunnen voor veel dingen angstig zijn. Wanneer je angst een te grote invloed op je leven heeft, kan je hiervoor een behandeling overwegen. Veel voorkomende angsten en angstklachten zijn:
- Bang voor sociaal contact
- angst voor specifieke situaties, dingen of dieren (zoals autorijden, vliegen, tandarts, vaccinatie, afgesloten ruimtes)
- Paniekaanvallen
- Bang om ziek te zijn/worden
- Piekeren
Behandeling
Veel angstklachten zijn goed te behandelen! Nadat we onderzocht hebben welke angstige verwachtingen je hebt, gaan we de proef op de som nemen. Samen zoeken we naar manieren om je angst in mindere mate je leven negatief te beïnvloeden.
-
Trauma
De meeste mensen maken ingrijpende gebeurtenissen mee en soms ontstaan hierdoor blijvende klachten. Een veelvoorkomende klacht bij trauma is dat herinneringen aan de betreffende situatie zich ongewenst tot je opdringen. Dat kan overdag maar ook in de nacht, tijdens nachtmerries bijvoorbeeld.
Behandeling
EMDR is een effectieve en bekende behandelmethode voor traumaklachten. Maar wist je dat er ook meer bewezen effectieve behandelmethoden zijn? Imaginaire exposure, Narratieve exposure therapie en BEPP kunnen ook ingezet worden. Binnen Praktijk Escalona kunnen al deze behandelingen geboden worden.
-
Stemming
Ongeveer een kwart van alle volwassen mensen krijgen tijdens hun leven te maken met periode(s) waarin een sombere stemming of het verlies van interesse of plezier de boventoon voert. Veel voorkomende bijkomende klachten zijn: vermoeidheid of verlies van energie, concentratieproblemen, verlaagd libido, slapeloosheid of veel slapen en terugkomende gedachten aan de dood.
Behandeling
Eerst is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat je conditie voor het leven weer verbeterd wordt. Binnen de psychologie weten we dat plezierige en betekenisvolle activiteiten gaan ondernemen hierin onmisbaar zijn. Om hier ruimte voor te maken, is het soms nodig om ‘’moetjes’’ even te schrappen van je agenda om ze vervolgens weer met frisse moed op te pakken. Ook is het belangrijk om je zelfbeeld en het beeld dat je van anderen hebt onder de loep te nemen. Tot slot is het voorkomen van een volgende sombere episode een belangrijk agendapunt.
-
Relatietherapie
Het hebben van een goede relatie is niet vanzelfsprekend. Elke relatie kent ups en downs. Sommige uitdagingen ga je samen aan, maar soms is er hulp nodig bij relatieproblemen als onderdeel van individuele psychische klachten. Communicatieproblemen, je niet gehoord voelen of veranderingen in levensfases kunnen in een relatie individuele problemen veroorzaken.
Onze praktijk biedt relatietherapie aan wanneer psychische klachten en relatieproblematiek verweven zijn met individuele problematiek. In de praktijk betekent dit dat relatietherapie kan voorkomen als een beperkt onderdeel van een behandeling en de doelen van de behandeling moeten in het behandelplan opgenomen zijn. Relatietherapie kan alleen binnen G-GGZ aangeboden worden.
-
CGT Runningtherapie
Onze praktijk biedt cliënten die in behandeling zijn ook CGT Runningtherapie aan.
Het doel is om (weer) plezier te krijgen in bewegen en het verbeteren van de stemming en de lichamelijke conditie.
In een kleine groep wordt twee keer per week ruim een uur aandacht besteed aan hardlopen (met sportieve oefeningen tussendoor). Het is een therapievorm, waarbij spreken in eerste instantie ondergeschikt is aan het bewegen. Ook is bewegen in groepsverband belangrijk voor het aangaan van laagdrempelige sociale contacten en kan het (zo nodig) weer wat structuur in uw leven aanbrengen.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat lichamelijke inspanning een gunstig effect kan hebben op herstel van psychische klachten. Regelmatig bewegen is daarom, naast de behandeling die u al heeft, zeer aan te raden.
Methode: Elke deelnemer doet mee op basis van een persoonlijk hardloop-opbouwschema op uw eigen niveau. Deelname duurt maximaal 3 maanden.
Het wordt aangeraden om naast de wekelijkse groep nog 1 of 2 keer zelfstandig hard te lopen.
Op die manier bouwt u een eigen hardlooproutine op, zodat u ook na uw deelname door kan gaan. -
Wij hebben geen behandelaanbod voor onderstaande diagnosegroepen:
- Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen
- Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen
- Bipolaire-stemmingsstoornissen
- Eetstoornissen
- Genderdysforie
- Disruptieve, impulsbeheersings- en gedragsstoornissen
- Neurocognitieve stoornissen
- Parafiele stoornissen
Locatie van behandelcontacten
1) Op locatie (Snekertrekweg 1-305/307, Leeuwarden)
2) Online
3) E-health modules die je zelfstandig uit kunt voeren
Noodhulp
Als u hulp nodig heeft in crisissituaties buiten kantooruren, weekenden en feestdagen en u kunt uw behandelaar niet bereiken, dan kunt u contact opnemen met:
o Dokterswacht Friesland - Huisartsenpost Leeuwarden, locatie MCL
o Telefoonnummer: 0900 1127112
o Adres: Henri Dunantweg 2, 8934 AD Leeuwarden